Geen producten (0)

Vegan kaas

De afgelopen 5 jaar is er veel veranderd op vegan kaasgebied. De kwaliteit is sterk verberterd en er zijn veel nieuwe merken bij gekomen. Naast een van de oudste merken - Wilmersburger - hebben veel andere merken de markt betreden. Violfe, Bedda, Charly's All Is Fair, Simply V hebben smakelijk varianten gemaakt. Ook Vegusto is een absolute blijver met de meer pikantere kazenen de verrukelijke sauzen en fondues. Maar wat moet je nu kiezen en waar moet je op letten als je een vegan kaas koopt?  
We helpen je een eindje op weg door hier meer te vertellen over de ingrediënten, (gezondheids)voordelen en uiteraard: de smaak!
Ook geven we hier onze eigen top 10 als leidraad bij het winkelen.

Ingredienten van vegan kaas

De basis van vegan kaas verschilt. Wordt dierlijke kaas standaard van dierlijke melk gemaakt, de veganistische kaasfabrikanten kiezen verschillende grandstoffen als basis. De meestgebruikte basis bestaat uit een van de volgende drie ingrediënten:  kokosvet, cashews of amandelen. Ook bestaan er kazen van rijstmeel, maar deze beperken zich nog tot de particuliere thuiskeuken en zijn nog niet door fabrikanten op gepakt. 
Het voordeel van kokosvet is dat het goed stabiliseert, voordeliger is dan noten en lang houdbaar is. Daarentegen zitten er wel meer verzadigde vetten in dan in amandel- of cashewkaas. Kokoskazen zoals de kazen van Violife blijven lang goed. Zelfs als je ze per ongeluk een middag op het aanrecht laar liggen. (niet aan te raden) Een nadeel van koks als basis is dat deze niet in te vriezen zijn. Bij ontdooiïng scheidt namelijk de vet met het water. Dit is vooral met smeerkazen een probleem. Daarom dien je deze kazen dus altijd tussen de 2 en 7 graden te bewaren.
Cashewkazen zijn duurder omdat cashews als puur ingrediënt al prijziger zijn dan kokosvet. Daarbij zijn de cashewkazen die Vmarkt verkoopt allemaal ook biologisch. Deze kazen worden vaak gefermenteerd. Deze zijn de kazen zijn veel al korter houdbaar. Al zijn de fabrikanten er druk mee bezig om ook dit te verbeteren. Het voordeel is wel dat deze kazen zijn in te vriezen. Zo worden ze ook bij Vmarkt voor jou bewaard. De cashewspread van Soyatoo heeft al een langere houdbaarheidsdatum.

Top 10 vegan kazen