Geen producten (0)

Vegan baked cheesecake

vegan baked cheesecake
 

Wie mij een beetje volgt weet dat ik gek ben op taartjes en op bakken. Ik vind bakken zelfs zo leuk, dat je mijn taartjes ook kunt bestellen. Ik weet dan ook als geen ander dat je als vegan niets te kort komt op het gebied van taart en andere zoetigheid. 

De ultieme cheesecake

Maar er is een ding wat ik toch wel een klein beetje miste. Een echte cheesecake. En don't get me wrong, raw cheesecakes vind ik geweldig lekker maar het is toch net wat anders dan de "real deal". 

Toen ik in de webshop van Vmarkt de Violife creamy zag, wist ik direct dat ik er een vegan baked cheesecake mee wou gaan maken. Dat maken blijkt toch wel een kleine kunst te zijn. En nadat het meerdere keren mis ging schakelde ik dan ook de hulp van vegan taart-expert Lisa van Taarten van Jansen in. (Thanks Lisa!) 

Baked cheesecake troubleshooting

Lisa gaf me een paar simpele tips die van belang zijn voor de ultieme vegan baked cheesecake. Zelf heb ik ook een aantal tips, deze zette ik even voor je op een rijtje zodat het echt niet meer mis kan gaan.

  • Bak niet op te hoge temperaturen, rustig en langer bakken is de key naar een perfecte cheesecake. Open de oven niet tijdens het bakken, en laat de taart afkoelen in de oven wanneer de baktijd er op zit.
  • Bak de cheesecake in een waterbad of zet een ovenschaal met een laagje water in de oven tijdens het bakken. Dit voorkomt dat de taart gaat barsten.
  • Mix de vulling niet te lang in een keukenmachine maar meng de ingrediënten wel goed.
  • Bak met ingrediënten op kamertemperatuur.
  • Wanneer de baktijd er op zit zal de taart er nog niet helemaal gaar uit zien. De vulling in het midden van de taart lijkt nog een tikje vloeibaar en trilt als je de springvorm schud. Dit is normaal, de taart gaart namelijk na en wordt na verloop van tijd stevig. Bak de taart niet te lang, want dan wordt ie uiteindelijk te hard.  

Met deze tips, en met dit recept gaat het je helemaal lukken om de ultieme vegan baked cheesecake te maken!

vegan baked cheesecake
 

Ingrediënten

Voor de bodem:

- 200 g Mariakoekjes

- 5 el kokosolie

Voor de vulling:

- 150 g ongebrande cashewnoten

- Blik van 400 ml volle kokosmelk

- 400 g vegan creamcheese, zoals Violife creamy

- 250 g suiker

- 6 el maizena 

- 1 el vanille aroma

- 75 ml kokosolie

- Rasp 1/2 citroen

- Sap 1 citroen

Bereiding

Voor de bodem:

- Verwarm de oven voor op 200 graden en vet een springvorm van 22 cm in met kokosolie of plantaardige boter

- Maal de koekjes tot kruimels in een keukenmachine

- Voeg de kokosolie toe en pulse tot de ingrediënten goed zijn gemengd

- Breng de koekkruimels over naar de springvorm, verdeel over de bodem en randen en druk goed en stevig aan

- Bak de bodem 5 minuten op 200 graden en zet apart terwijl je de vulling maakt

Voor de vulling:
- Draai de temperatuur van de oven terug naar 165 graden

- Schep het romige deel van de kokosmelk af en giet ongeveer 250 ml van het achtergebleven kokoswater in de keukenmachine. Voeg hier aan de cashewnoten toe en meng tot een glad en romig geheel. Voeg eventueel het overige kokoswater toe indien nodig, je wilt een stevige gladde crème hebben

- Voeg de creamcheese toe aan de keukenmachine en meng met de pulse knop tot een geheel

- Voeg de overige ingrediënten toe aan de keukenmachine en meng met de pulse knop tot een geheel

- Laat de vulling ongeveer 10 minuten rusten. Giet vervolgens de vulling op de bodem en bak de cheesecake ongeveer 60 minuten op 165 graden. Voor het beste resultaat zet je een ovenschaal met een laagje water onder in de oven en open je de oven niet tijdens het bakken

- Wanneer de baktijd om is zet je de oven uit maar laat je de taart in de oven staan tot de oven is afgekoeld

- Als de taart volledig is afgekoeld zet je 'm minimaal 4 uur maar bij voorkeur overnacht in de koelkast tot je 'm gaat aansnijden

- Serveer de taart optioneel met vers zomer fruit

vegan baked cheesecake
 

Ik ben erg tevreden met de uitkomst van het recept en de taart. De taart is romig van binnen, heeft een frisse en niet te zoete smaak en een knapperige bodem. Gezond is ie absoluut niet, maar dat mag de pret niet drukken want wauw wat is ie lekker! 


 VEGAN PASTA PUTTANESCA

Het vleesvervanger aanbod wordt steeds ruimer. Je kan in alle soorten en maten vleesvervangers halen. Wat denk je van geroosterde eend, gans of varken? Gewoon in de diepvries bij de toko! Er is namaak biefstuk, kip en gehakt; in gedroogde vorm (bij de toko en natuurwinkel), vers (in de supermarkt koelvakken) en wederom in de diepvries. Alleen eerlijk? Er worden een stuk minder visvervangers aangeboden. Vandaag deel ik een recept voor vegan pasta puttanesca met Lord of Tofu tonijn.  

En wat vind ik van deze tonijn vervanger?

Van Vmarkt kreeg ik deze tonijn-vervanger opgestuurd met de vraag wat ik er van vond. Allereerst; ik was excited, want ik mis tonijn. Ik weet wel dat er vervangers bestaan, maar daar zit vaak eiwit in. Eerst las ik wat over deze 'tonijn' en ik kom er al vlot achter dat deze vervanger de Vegan Innovation Award 2016 heeft gewonnen. Mijn verwachtingen zijn hooggespannen.

Voor €1,95 koop je 110 gram van deze tonijn-vervanger. Een prima prijs, voor echte tonijn mét een keurmerk (en alsnog incl. dierenleed) betaal je naar verhouding evenveel. De verpakking is compact en minimalistisch. Op de achterkant staan de ingrediënten en via de voorkant kun je het product zien. Het enige wat ik me afvroeg was; "hoe zal de structuur zijn?" - ik dacht dat het ongeveer de structuur zou hebben van ingeblikte tonijn, maar doordat het vacuüm verpakt was, leek het een vaste massa. Bij het openmaken van de verpakking merk ik al snel dat het inderdaad een vaste massa is en dat het geen 'flakes' zijn - jammer, maar gelukkig kun je het makkelijk afbrokkelen en lijkt het dan wel op flakes.

   Nevernotcooking Lord of Tofu Tonijn Vmarkt    

Een tip: ruik er niet aan want het ruikt behoorlijk zurig. Ik heb zo het vermoeden dat dit komt door de tomatenpuree die er in verwerkt is. Ik proefde de 'tonijn' voordat ik het verder ging verwerken. In eerste instantie was de smaak wat vlak maar de nasmaak was duidelijk tonijn. Ik zou dit echter niet in een tonijnsalade verwerken maar in het pasta gerecht dat ik hieronder deel, kan het prima en kan het tonijn super goed vervangen.  

vegan pasta puttanesca

Voordat ik vegetarisch ging eten was pasta puttanesca een van mijn go-to maaltijden. Het staat snel op tafel, is lekker, makkelijk en je kan er grote hoeveelheden van maken, uitermate geschikt dus als je bezoek krijgt. Ik maakte de pasta eerder al eens zonder tonijn, helaas miste er toch echt iets zo zonder tonijn. Gelukkig kan ik nu dit recept voor vegan pasta puttanesca met jullie delen, mijn favoriete pasta recept ooit! Deze pasta is zo echt al heel erg lekker maar met vegan Parmezaan erbij is het nóg beter.

 

 
Prep Tijd 5 minuten
Kook Tijd 10 minuten
Porties
personen
INGREDIËNTEN
 
  • 1 pakje Lord of Tofu Tonijn verkruimeld
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1 theelepel rode peper vlokken
  • 1 theelepel gerookt paprikapoeder
  • 2 tenen knoflook geperst
  • 1 ui gsnipperd
  • 1 potje zwarte olijven
  • ½ bosje peterselie gehakt
  • 150 gram tagliatelle ongekookt
  • olijfolie
  • zwarte peper
  • zout
 
 
INSTRUCTIES
 
  1. Kook de tagliatelle volgens de aanwijzing op de verpakking en giet daarna af.
  2. Verhit wat olijfolie in een koekenpan en fruit hierin de ui en knoflook tot het lekker geurt. Voeg de verkruimelde Lord of Tofu tonijn toe en bak enkele minuten mee.
  3. Schep het gerookte paprikapoeder en de rode peper vlokken er bij en fruit even mee. Doe het hele blik tomatenblokjes er bij en roer door. Als de saus kookt voeg je de pot zwarte olijven toe.
  4. Laat enkele minuten koken en breng daarna op smaak met peper en zout. Roer op het laatste moment de peterselie er door. Meng de saus en de pasta en serveer eventueel met vegan Parmezaanse 'kaas', pijnboompitjes en basilicum.
 
 

Vmarkt vegan vlogs & blogs

      

     
 

 


Sinaasappelmueslirepen met Potjemet

Als ik hoor over een vegan en biologisch product waarmee voedselverspilling wordt tegengegaan en dat ook nog eens is gemaakt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, dan is mijn interesse zeker gewekt. Als het vervolgens om een worteljam gaat, word ik helemaal nieuwsgierig natuurlijk, want dat is nou niet echt een alledaags product. Ik kreeg de worteljam van Potjemet opgestuurd door Natascha van Vmarkt, die mij vroeg om er een recept mee te bedenken.

Deze jam wordt gemaakt van geredde wortels (wortels die anders zouden worden weggegooid) en daarnaast biologische sinaasappels, kristalsuiker en citroenrasp. Het grappige is dat de jam eigenlijk helemaal niet naar wortels smaakt, maar vooral naar sinaasappel. Het doet me denken aan marmelade, maar dan niet bitter. Goed nieuws dus voor de mensen die denken, jam van wortels, dat kan niet lekker zijn! Voor mensen die, net als ik, geraffineerde suikers zo veel mogelijk proberen te vermijden, zit er dus helaas wel kristalsuiker in. Maar goed, je kan niet alles hebben. Deze jam heeft voor mij zoveel pluspunten, dat ik de suiker bij wijze van uitzondering graag op de koop toe neem. Een sociaal merk als dit steun ik graag!

En wat maak je dan van worteljam? Door de smaak leek het me erg lekker om er mueslirepen mee te bakken en dat pakte goed uit. De repen hebben een duidelijke sinaasappelsmaak. Zo kan je genieten van een erg lekker tussendoortje, terwijl je iets doet tegen voedselverspilling, mensen met een verstandelijke beperking aan een baan helpt en ook nog eens ongemerkt een klein beetje groente binnenkrijgt!

Recept 

Je hebt nodig:

  • 250 gram rozijnen
  • 8 eetlepels Potjemet worteljam
  • 150 gram havermout
  • 20 gram geraspte kokos
  • snufje zout

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Doe de rozijnen en de worteljam in de keukenmachine en laat die draaien tot je een redelijk egale plakkerige massa hebt (hier en daar nog een hele rozijn is geen probleem, maar de meeste moeten wel vermalen zijn). Voeg de havermout, geraspte kokos en zout toe en laat de keukenmachine nog eventjes draaien tot alles gemengd is. Bekleed een bakplaat met bakpapier en schep het mengel daarop. Druk het goed aan met je handen (als je je handen eerst even nat maakt, plakt het een stuk minder) en vorm het tot een rechthoek. Bak dit vervolgens voor 20 minuten in de oven op 175 graden en laat het daarna afkoelen voor je er repen van snijdt.

De mueslirepen zijn een paar dagen houdbaar buiten de koelkast, maar zijn ook heel goed in te vriezen als je ze niet binnen een paar dagen op krijgt. Heb je nou geen zin in mueslirepen maar wil je wel iets lekkers eten met de Potjemet worteljam? De jam is ook heel erg lekker op boekweitpannenkoeken (weet ik inmiddels uit ervaring) en het lijkt me ook een erg lekkere vulling tussen twee koekjes, zoals bijvoorbeeld deze kokoskoekjes. De worteljam is hier te bestellen bij Vmarkt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA 

Wil je meer informatie over een groene lifestyle?
Volg Sanne op: Het Grote Groene Geluk.  


 

Zoet Pittige Borrelworstjes

 

Zoet pittige borrelworstjes vegan seitanfix

 

Snacken ben ik gek op. Lekker op de bank met een film en wat hapjes – helemaal prima. De laatste tijd ontbrak er echter iets; borrel worstjes. Ken je die pittige kleine salami? Precies die! Ik heb nog geen vegan variant weten te vinden, dus ik besloot zelf aan de slag te gaan en ik maakte deze zoet pittige borrelworstjes. 

WAAR KAN IK TARWEGLUTEN EIGENLIJK HALEN?

Van Vmarkt.nl kreeg ik een zak seitanfix van Vegamigo om te testen en iets lekkers mee te maken. Ik had niet zo lang terug al eens seitan from scratch gemaakt, maar met tarwegluten zelf had ik nog niet eerder gewerkt. Om eens goed te testen wat ik nu eigenlijk van tarwegluten vind, maakte ik köfte van de seitanfix maar ook cha siu

Ik kan er kort over zijn; wat een geweldig product. Het is super veelzijdig, zoals je al wel merkte en je kunt er echt gigantisch fijne vleesvervangers mee maken. Wist je ook dat je met 1 kilo seitanfix ongeveer 4 kilo vleesvervanger kan maken? Dit kan ook van alles zijn, je kan er nep ‘kip’ mee maken maar ook hotdogs of gehaktballen. Het is echt een geweldig product en voor €4,95 is het echt iets dat je gewoon een keer moet proberen  

IK WILDE EIGENLIJK IETS ANDERS MAKEN

Ik wilde seitan ribs maken, maar (ondanks dat het me super lekker leek) vond ik het toch leuker eens iets anders te doen. Er staan op internet vele recepten voor vegan ribs. Ik heb deze worstjes volledig gefreestyled en (gelukkig) slaagde het experiment. Terwijl ik bezig was kreeg ik steeds meer trek in deze worstjes, als ze zouden mislukken was ik waarschijnlijk wel wat verdrietig geweest.

zoet pittige borrelworstjes

 
Prep Tijd 20 minuten
Kook Tijd 70 minuten
Porties
worstjes
INGREDIËNTEN
 
  • 130 gram seitanfix
  • 3 eetlepels edelgist vlokken
  • 4 eetlepels kikkererwtenmeel
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1 rode peper
  • 1 ui
  • 3 tenen knoflook
  • ½ theelepel zwarte peper
  • 1 theelepel zeezout
  • 1 theelepel grove mosterd
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • ½ theelepel vloeibare rook aroma
  • 4 eetlepels ketjap manis
  • 3 eetlepels gember siroop
  • 1 eetlepel Sriracha
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
Hulpmiddelen
  • keukenfolie of aluminiumfolie
  • stoommandje
  • keukenmachine/blender
 
INSTRUCTIES
 
  1. Meng de seitanfix met de edelgist vlokken en het kikkererwtenmeel.
  2. Doe de ui, knoflook, tomatenblokjes, rode peper, zwarte peper, zeezout, grove mosterd, paprikapoeder en rookaroma in de keukenmachine. Pulseer tot het een egale massa is.
  3. Schenk het tomaten-mengsel bij de seitan en roer door met een lepel. Het vormt al snel een bal. Als het te droog is voeg je wat water toe en meng je het door. Kneed even goed door.
  4. Leg wat folie op het aanrecht, doe een beetje van het deeg er in en rol het in een dunne worst. Je kunt er nu voor kiezen een lange worst te maken maar je kunt ook deze worst nog verdelen in kleine worstjes door affentoe een stukje dicht te knijpen en rond te draaien. Knoop de uiteinden dicht en leg alles in een stoommandje.
  5. Breng een pan water aan de kook, zet het stoommandje hier op en stoom de worstjes in zo'n 60 minuten gaar. Haal na 60 minuten de worstjes uit het plastic.
  6. Meng de ketjap, sojasaus, gembersiroop en sriracha met elkaar. Verhit wat zonnebloemolie in een koekenpan en bak de worstjes hierin bruin. Schenk het ketjap-mengsel erbij en laat het borrelen terwijl je de worstjes goed ronddraait in het plakkerige mengsel.