Veel woningen in Utrecht hebben nog een traditionele HRe-ketel. De laatste jaren zien we steeds meer een roep voor een warmtepomp. In deze blog bespreken we beide verwarmingsbronnen. Wat is het voordeel van een CV-ketel, en waarom zou ik in Utrecht voor een warmtepomp kiezen? In deze blog lees je er alles over.
Waarom een HRe ketel?
De HRe ketel is gebaseerd op het principe dat het energetisch gezien het beste is om warmte en elektriciteit gelijktijdig op te wekken en te gebruiken. De primaire energie wordt dan optimaal gebruikt. Bovendien wordt er hoogwaardige energie opgewekt in de vorm van elektriciteit. Thermodynamisch gezien spreekt men dan van een hogere exergie. Dit betekent dat de primaire energie op dat moment veel efficienter wordt benut. In Utrecht wordt dit principe al veel toegepast bij grote verbrandingsmotoren (300kWe of meer) en gasturbines (1MWe of meer) in de utiliteit (b.v. voor proceswarmte industrie, tuinderskassen, ziekenhuizen e.d.) en woningbouw waar meerdere huishoudens door dezelfde verwarmingsinstallatie worden gevoed. Er wordt dan gesproken van warmte/kracht koppeling. Tot op heden was er nog geen passende techniek om dit op kleine schaal uit te voeren.
De opkomst van HRe-ketels
De HRe ketels zoals ontwikkeld voor de consumentenmarkt zijn gebaseerd op het stirling principe. Hierbij worden verbrandingsgassen in een cilinder gebracht. Vervolgens zal een zuiger in een magnetisch veld op en neer bewegen. Het aandeel elektriciteit is een stuk lager (rond de 19%) dan bij de grote warmte/kracht installaties, maar hier geldt dat elke opgewekte kWh exergetisch winst is t.o.v. een standaard HR ketel. Uit de eerste veldtesten van Remeha wordt een besparing op de energierekening verwacht van ca. 350 euro per jaar voor woningen in Utrecht. Afhankelijk van de meerprijs t.o.v. een gewone HR ketel zal de financiële haalbaarheid vastgesteld kunnen worden. De verwachtingen zijn hoog want ook de HR ketel is ooit gestart als een relatief dure manier van warmte op te wekken en is inmiddels de standaard geworden. Een belangrijk bijkomend voordeel van het decentraal opwekken van elektriciteit is dat de stroom dichtbij het afnamepunt kan worden verbruikt, zodat transportverliezen (5 tot 15%) worden vermeden.
Waarom overstappen op een warmtepomp?
De laatste jaren is er steeds meer een roep om te verduurzamen. Zuinige HRe-ketels zijn niet voldoende. We moeten helemaal van het gas af. Bijvoorbeeld met een warmtepomp. Dit systeem haalt zijn energie uit bijvoorbeeld buitenlucht of uit de grond. Populair is bijvoorbeeld de lucht-lucht of de lucht-water warmtepomp. Wat zijn nu precies de voordelen van zo’n warmtepomp in Utrecht? Hieronder bieden wij de belangrijkste voordelen;
- Je verbruikt nauwelijks tot geen gas
- De CO2-uitstoot van jouw woning gaat flink omlaag
- Een warmtepomp kan koelen in de zomer
- Interessante subsidiemogelijkheden
- Werkt heel goed in combinatie met vloerverwarming