vmarktutrecht

Dakrenovatie: welke mogelijkheden zijn duurzaam?

Een dakrenovatie is een goed moment om te investeren in de milieuvriendelijkheid van je huis. Bij een dakrenovatie worden verouderde en beschadigde onderdelen van je dak vernieuwd. Dit biedt dus een mooie mogelijkheid tot het laten plaatsen van dakisolatie en/ of zonnepanelen. Daarnaast kun je ook kiezen voor duurzame dakbedekking, omdat de gehele dakbedekking wordt vervangen.

In deze blog lees je meer over de mogelijkheden en kosten van een dakrenovatie. 

Duurzame dakbedekking

Bij een dakrenovatie wordt de gehele dakbedekking vernieuwd. De keuze van het soort dakbedekking hangt af van het type dak. 

Voor platte en licht hellende daken kun je kiezen voor een groendak. Hierbij bestaat de dakbedekking uit verschillende soorten beplanting. 

Een groen dak is een goede investering om een steentje bij te dragen aan een beter klimaat, je creëert  een gezonde leefomgeving en draagt bij aan het vergroten van de biodiversiteit.. Een groen dak kost gemiddeld €55,- per m². 

Daarnaast behoort EPDM tot de duurzaamste soort dakbedekkingen. EPDM heeft een lange levensduur, het gaat tot wel 50 jaar mee. Door de elasticiteit van het materiaal heeft EPDM minder last van weersinvloeden en een erg lage milieubelasting. EPDM kost gemiddeld €50,- per m². 

Wil je meer weten over een dakrenovatie en de mogelijkheden? Neem dan eens een kijkje op deze website.

Een duurzaam dak start bij de isolatie

Een duurzaam dat start bij de isolatie. Wanneer je je dak laat renoveren is het verstandig om te investeren in dakisolatie. Je kunt veel energie besparen door je dak te laten isoleren, zo’n 30% van de warmte gaat via het dak naar buiten. Een goede isolatie scheelt dus een hoop. De energierekening zal dalen en de CO₂ uitstaat zal ook minder worden. 

Er zijn een aantal duurzame opties voor een dakisolatie, namelijk gerecycled EPS, isolatie gemaakt van oude petflessen of isolatie gemaakt van oude PIR-isolatie. De prijs van dakisolatie ligt gemiddeld tussen de €30,- en €115,- per m².

Zonnepanelen

Een dakrenovatie is een goed moment om ook zonnepanelen te laten plaatsen. Hiermee wek jij je eigen elektriciteit op, waardoor je energiekosten flink kunnen dalen. Door de werkzaamheden van een dakrenovatie en het plaatsen van zonnepanelen te combineren ben je ook nog eens goedkoper uit. Je kunt er zelfs voor kiezen om de zonnepanelen te gebruiken als dakbedekking. De zonnepanelen liggen dan op de gelijke hoogte als de andere dakbedekking.