vmarktutrecht

Waar kunnen lekkages zitten en hoe herken je die?

Wanneer er water lekt, krijg je last van een lekkage. Een lekkage kan in meerdere delen van het huis voorkomen, maar op geen één plek zul je er echt blij van worden. Zo kan een lekkage bijvoorbeeld aan het dak zijn, of in de waterleiding zitten. Hieronder vertellen we je waar de lekkages kunnen zitten en hoe je die herkent.

Waterleiding

De waterleiding bestaat over het algemeen uit meerdere buizen die als vertakking zitten van de hoofdleiding. Meestal zit de lekkage in één van deze kleine vertakkingen en niet in de hoofdleiding. Je herkent een lek in de waterleiding doordat bijvoorbeeld de waterrekening stijgt, want er lekt water weg die je niet gebruikt. 

Dak

Ook aan het dak kan je een lekkage hebben, dit kan zijn ontstaan door een beschadiging aan het dak. Als het dat gaan regenen bijvoorbeeld, heb je kans dat er water door het dak naar binnen sijpelt. Ook de afvoer van het regenwater kan zorgen voor lekkages, als deze afvoer niet goed werkt. Je ziet dit meestal aan vochtplekken op het plafond en soms ook schimmelvorming. Als je last heb van een lekkage aan het dak, neem dan eens contact op met de dakdekker Utrecht.

Verwarming

Er kan ook een lekkage aan de verwarming ontstaan, meestal is deze een stuk lastiger op te sporen, maar het is wel belangrijk dat je er vroegtijdig achter komt, anders richt het namelijk steeds meer schade aan. 

Afvoerbuis

In de afvoerbuis kan ook een lekkage ontstaan, meestal is deze afvoerbuis gekoppeld aan bijvoorbeeld de badkamer. Dit kan gebeuren doordat je bijvoorbeeld verkeerd in de muur boort. Je kunt dan vochtvlekken door de muur zien, waar op den duur ook schimmel op kan komen te staan. Ook kun je het weer zijn aan de waterrekening die stijgt.

Er kunnen in je huis veel plekken zijn waar een lekkage kan ontstaan, een lekkage is erg onprettig. Het kan voor vochtplekken zorgen in de muur of het plafond en op den duur ook voor schimmel. De lekkage kan op verschillende plekken voorkomen, zo kan er een lek ontstaan in één van de vertakkingen van de leiding, ook aan het dak kan lekkage ontstaan door bijvoorbeeld schade aan het dak of een afvoer die het regenwater niet goed kan afvoeren. Ook in de verwarmen kan een lekkage ontstaan en als laatste ook in de afvoerbuis van bijvoorbeeld de badkamer.